Ecrimisil haksız işgal tazminatıdır. Ecrimisil davası; malı, haksız yere ve kötüniyetli olarak kullanan, geri verme yükümlülüğünü de yerine getirmeyen kişilerden haksız işgal tazminatı olarak alınıp hak sahibine verilmesi için açılan bir dava türüdür. Davada aranan hukuki yarar, haksız şekilde malı kullanan kişinin davacının rızası dışında malı kullanması ve iyiniyetli olmamasıdır. Diğer bir ifade ile işgal tazminatı, bir malın, sahibinin ya da idarenin izni
dışında kullanılmasına verilen isimdir. Malı kullanan kişi (ecrimisil borçlusu) gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Malın kullanılmasında malın sahibinin bir zarara uğrayıp uğramadığı veya işgal edenin kusurlu olup olmadığına önem arz etmez. Maldan elde edilebilecek gelir ecrimisil tazminatının hesaplanmasında esas alınır.
Ecrimisil talep edilecek olan kişi, malın sahibinin rızası ya da muvafakati dışında söz konusu malı elinde tutan, eline geçiren, bir hakka dayanmaksızın bu malı kullanan veya üzerinde tasarrufta bulunan gerçek ya da tüzel kişidir. Hukuken işgalci (fuzuli şagil) adı verilmektedir. TMK m.995 “İyiniyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır.”
Ecrimisil davasının açılabilmesi için muhakkak intifadan men koşulunun gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Buna göre; ecrimisil davası açılmadan önce durum, fuzuli şagile, ihtarname çekilmek suretiyle bildirilmelidir ancak; ecri misil davasından önce ortaklığın giderilmesi davası açılması da intifadan men şartının yerine getirildiği anlamına gelir.
Ecrimisil davası tapu iptali veya müdahalenin meni davası ile birlikte açılabileceği gibi bu davaların sonucuna göre de ikame edilebilir ancak; geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil istenebileceğine dair sınır bulunduğundan bu davalarla beraber açmakta vakit kaybetmemek adına yarar vardır.
Ecrimisil davası kesin yetki kuralı uyarınca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır ve malvarlığına ilişkin davalardan olduğu için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 2 gereğince asliye hukuk mahkemesinde açılır. Ecrimisilin değerinin hesabında, kullanılan malın kira değeri esas alınır ve bu değer bilirkişilerce tespit edilir. Ecrimisil hukuki olarak kiraya benzer şekilde hesaplansa da kira ödeme borcu değildir. Geçerli bir hakka dayanmaksızın yapılan işgal nedeniyle ödenmesi gereken tazminat borcu olarak hukuksal zeminde yerini almaktadır.
Ecrimisil talep edilecek olan malı haksız ve kötü niyetle kullanan kişiye dava açmadan önce durum kendisine ihtarname ile bildirilmelidir ancak; belirtmekte fayda vardır ki mirasçılar arasında açılan ecrimisil davalarında ihtarname çekme zorunluluğu bulunmamaktadır. İyiniyetli olmayan zilyet, yaptığı giderlerden ancak hak sahibi için de zorunlu olanların tazmin edilmesini isteyebilir. İyiniyetli olmayan zilyet, elindeki malı kime geri vereceğini bilmediği sürece sadece kusuruyla verdiği zararlardan sorumludur.
Ecrimisil birer yıllık dönemler halinde hesaplanır ve bu şekilde karara bağlanır. Her dönemdeki miktar için dönem sonu itibariyle faize hak kazanılır. Buna göre; faiz yönünden her dönem için ecrimisil talebi ilgili dönemin sonu itibariyle tahakkuk eden yasal faiz şeklinde davada talep edilebilecektir.